Hoe het begon

In de zoektocht naar manieren om oorlogsverhalen te vertellen kwamen vrijwilligers van het Wehrmachthuisje op het idee om oorlogsverhalen te visualiseren. Het verhaal van de burgemeestersmoord zou een goed onderwerp daar voor zijn. Het idee ontstond om van dit verhaal een film te maken. Er werd contact gelegd met Kameleon Films en Peelpioniers, de makers van de film ‘van Zùmmere en nie Baang’ die evenals de vrijwilligers van het Wehrmachthuisje enthousiast werden om deze film te realiseren. Om een begin te maken is er een werkgroep opgericht.

Het verhaal

Burgemeester Piet Smulders van Someren en burgemeester Willem Wijnen van Asten waren tijdens de oorlog actief in het verzet. Ze weigerden ook om namen door te geven van mensen die in Duitsland aan het werk gezet konden worden. Om diezelfde reden zijn er in kring Geldrop en kring Croy (genoemd naar Kasteel Croy in Aarle Rixtel) zeven burgemeesters opgepakt en overgebracht naar een concentratiekamp. De burgemeesters Smulders en Wijnen werden zelf een tijd te werk gesteld in de provincie Zeeland. De moord op twee landwachters door het verzet in Gemert is de aanleiding voor een wraakactie van de SS. Op de avond van 14 augustus 1944 worden beide burgemeesters opgepakt door een Nederlands moordcommando, evenals de anti-Duitse ondernemer Frans Eijsbouts. Het drietal moest mee naar Vucht voor verhoor en in een auto reden ze over de Kanaaldijk richting Weert. De chauffeur vreesde panne omdat de auto met acht personen te zwaar beladen was. Tussen sluis 12 en sluis 13 stopte de chauffeur plotseling en riep hij “Panne”. Smulders, Wijnen en Eijsbouts moesten uitstappen en voor de auto gaan staan. Vrijwel direct werd er geschoten. Frans Eijsbouts raakte gewond aan zijn arm, rolde van de berm af de sloot in en hield zich dood. Beide burgemeesters overleden ter plekke. Zes van de zeven burgemeesters die in een concentratiekamp verbleven hebben dit niet overleeft. Slechts één heeft de gebeurtenissen in de kampen kunnen navertellen.

Burgemeester Smulders
Burgemeester Wijnen
Burgemeester Smulders
Burgemeester Wijnen

Première tijdens 80 jarige bevrijding in 2024

De planning van het realiseren van de film is gemaakt op het doel om de première tijdens de bevrijdingsweek in 2024 plaats te laten vinden. Dit is het moment dat we de 80 jarige bevrijding kunnen vieren. Het verhaal gaat over de oorlog in zowel Someren als Asten die twee dagen na elkaar bevrijd zijn, resp. 20 en 22 september. De première zou dan voor Someren en Asten in dezelfde week plaats kunnen vinden tijdens bevrijdingsactiviteiten.

Aanmelden cast en/of crew

Wilt u meewerken aan deze film, voor of achter de schermen, meld u aan door een e-mail te sturen met uw naam, adres en telefoonnummer naar burgemeestersmoord@wehrmachthuisje.nl