Notarisappel

De Notarisappel (Malus domestica ‘Notarisappel’) is een hoogstam appelboom en werd geteeld door notaris J.H.Th.W van den Ham te Lunteren in 1890. Het is vermoedelijk een zaailing van de Princesse Noble waar de appel veel overeenkomsten mee heeft, bijvoorbeeld de kleur en de smaak. In 1954 werd het ras nog aanbevolen in de lijst van Fruitgewassen in de tweede categorie. Vanaf 1957 niet meer vanwege een te lage productie, gevoeligheid voor stip, beurtjaren en sterk vatbaar voor kanker op bepaalde gronden. Hij kwam veel voor in de Betuwe en Utrecht. Het is een kwalitatief goede appel die werd gebruikt als handappel en dessertappel.

Notarisappel (Malus domestica ‘Notarisappel’)

Brabantse Bellefleur

In het begin van de twintigste eeuw kwam deze appel veel voor in de IJsselstreek. Later is hij verspreid over het hele land, maar gedijde het beste in het zuiden.

De Brabantse Bellefleur (Malus domestica ‘Brabantse Bellefleur’) is een moesappel die ook als handappel te gebruiken is. In de jaren dertig van de twintigste eeuw stond de appel te boek als een der beste en lekkerste! De boom bloeit in april met witte bloemen. Hij heeft niet ieder jaar een oogst, maar de oogsten die hij geeft zijn overvloedig. Bovendien is de appel zeer lang houdbaar. Geplukt in oktober is de appel wel tot in het voorjaar goed te gebruiken.
Op de juiste grond vormt de boom een fraaie kruin die met de bonkige, gekleurde appeltjes het aanzien zeker waard is.

Brabantse Bellefleur (Malus domestica ‘Brabantse Bellefleur’)

Conference

De Conference (Pyrus communis ‘Conference’) is een perenboom die werd gekweekt door de kwekerij van T. Rivers and Son’s in het Engelse Sawbridgeworth. Dit ras is ontstaan uit een vrije bestuiving van het ras Léon Leclerc de Laval en heeft haar naam te danken aan het British National Pear Conference in de proeftuinen van het Koninklijk tuinbouwgenootschap in 1885. De Conference werd onderscheiden met het certificaat klasse I. Dit ras stelt geen eisen aan de grond en is niet gevoelig voor bepaalde ziekten. Ze is vroeg en regelmatig, maar ook zeer vruchtbaar. De vruchten hebben een mooi uiterlijk en zijn goed van kwaliteit. Dit ras is nog één van de meest aangeplante rassen van de laatste jaren.

Conference (Pyrus communis ‘Conference’)

Doyenne du Comice

De Doyenne du Comice (Pyrus communis ‘Doyenne du Comice’) is omstreeks 1840 gewonnen door de tuinbouwvereniging Maine & Loire in het Franse Angers. Het is één van de allerfijnste peren, de vruchtbaarheid laat te wensen over en heeft last van beurtjaren. Daarnaast heeft dit ras vruchten die gevoelig zijn voor buikziek (bruinverkleuring rond het klokhuis) en kan het uitsluitend geplant worden op de betere, warme zavelgronden. De dikke vrucht is sappig en zeer zoet, heeft een geelgroene kleur met een bruinrode blos.

Doyenne du Comice (Pyrus communis ‘Doyenne du Comice’)

De fruitbomen op het terrein van het Wehrmachthuisje zijn geplant op 28 maart 2020.