26-9-2022 | Geslaagde bevrijdingsweek 2022

De bevrijdingsweek 2022 mag zeer geslaagd genoemd worden. Alle activiteiten in deze week overstegen onze verwachtingen. Zowel in aantal bezoekers als de reacties zorgden daarvoor.

Op maandag 19 september is door lopers van ’t Jaspersport het bevrijdingsvuur opgehaald in Deurne tijdens de ceremonie van Vrijheidsvuur de Peel. De lopers werden rond 22:30 bij de St Jozefkapel in Someren-Heide ontvangen door Burgemeester Dilia Blok, vertegenwoordigers van comité 4 en 5 mei Someren, Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide, St Jozefkapel Someren-Heide en enkele buurtbewoners.

Donderdag 22 september werd het vrijheidsvuur van de St Jozefkapel naar het Wehrmachthuisje gebracht. Ongeveer 45 kinderen van onder meer Dakos en SVSH werden met de fakkel voorgegaan door Muziekvereniging Someren-Heide. In de tocht liepen ook ouders en vertegenwoordigers van Vrijheidsvuur Someren mee. Tijdens de ceremonie was er muziek, een gedicht en enkele toespraken. De kinderen ontstaken 24 kaarsen aan het vrijheidsvuur, voor elk dodelijk slachtoffer tijdens vliegtuigcrashes in Someren één. Deze jonge mannen gaven hun leven voor onze vrijheid. De kinderen kregen aan het einde van de ceremonie nog een attentie.


Op vrijdag 23 en zaterdag 24 september was tijdens de inloopavond een werkend zoeklicht te zien. Ivo Schoofs en Pepe Heijnen, lichtkunstenaars waarvan hun werk regelmatig te zien is op Glow Eindhoven, demonstreerde de werking van een zoeklicht. De techniek, die ouder is dan die van een gloeilamp, was duidelijk te zien en werd door hen ook uitgelegd. De lichtbundel was ook buiten de gemeente Someren goed zichtbaar. De reacties van de bezoekers en op social media waren geweldig.


29-8-2022 | Bevrijdingsweek 2022

Tijdens de bevrijdingsweek van 19 t/m 24 september organiseert Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide, deels in samenwerking met de werkgroep Vrijheidsvuur Someren, een aantal activiteiten. Deze activiteiten staan in het licht van 100 jaar Someren-Heide.

Ieder jaar wordt vanuit Bayeux in Normandië het vrijheidsvuur naar Eindhoven gebracht. Sinds 2019, het jaar dat onze regio de 75 jarige bevrijding vierde, wordt dit vrijheidsvuur in Eindhoven opgehaald om vervolgens in één van de Peelgemeenten ontstoken te worden. Dit was destijds een initiatief van Death Valley de Peel. Het aantal deelnemende gemeente, zowel in Brabant als in Limburg, neemt ieder jaar toe. Inmiddels is stichting Vrijheidsvuur de Peel opgericht om deze activiteit een vervolg te kunnen geven. Vanuit de Peelgemeente die het vuur ontvangt vanuit Eindhoven, wordt het  verspreid over andere Peelgemeenten. Dit jaar zal het vrijheidsvuur in Deurne ontstoken worden. In de gemeente Someren is werkgroep Vrijheidsvuur Someren samengesteld om het vrijheidsvuur vanuit de Peelgemeente naar Someren te kunnen halen. Lopers van ’t Jaspersport brengen het vuur dit jaar naar Someren-Heide. We ontvangen het vrijheidsvuur op maandag 19 september omstreeks 22:00 u. in de St Jozefkapel.

In de avond van donderdag 22 september zal een korte ceremonie plaats vinden bij de bevrijdingsboom van het Wehrmachthuisje. Om 18:30 zullen kinderen samen met veteranen uit Someren het vrijheidsvuur lopend vanaf de St Jozefkapel naar het Wehrmachthuisje brengen.  Dit gebeurd onder muzikale begeleiding van Muziekvereniging Someren-Heide. Bij het Wehrmachthuisje zal het vrijheidsvuur ceremonieel ontstoken worden.

Aan de werkgroep Vrijheidsvuur Someren nemen deel, de gemeente Someren, comité 4 en 5 mei Someren, Evenementenstichting Lierop 825, Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide, Stichting Veteranen Someren en Atletiekvereniging ’t Jaspersport.

Op vrijdag 23 sept en zaterdag 24 sept organiseert Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide inloopavonden met een werkend zoeklicht. Lichtkunstenaars Ivo Schoofs en Pépé Heijnen bekend van deelnames aan Glow Eindhoven, komen met een zoeklicht naar het Wehrmachthuisje. Dan is te zien hoe het was om zo’n lichtbundel de donkere lucht in te zien schijnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog om een geallieerde bommenwerper aan te lichten en vervolgens neer te halen. Een lichtbundel die gecreëerd word door een techniek die nog ouder is dan die van de gloeilamp. Koolstaven worden onder spanning gezet en er ontstaat een lichtboog tussen de koolstaven. De techniek van deze lichtbron is van dichtbij duidelijk zichtbaar en zal worden toegelicht door Ivo en Pépé. De inloopavonden zijn van 19:30 – 22:00 en de entree bedraagt € 3,50 .


12-08-2022 | Slachtoffers vliegtuigcrash Vaarsehoefweg herdacht

Op woensdag 12 augustus 1942 crashte een Wellington Mk III van de Royal Air Force in het Leeuweriksbos aan de Vaarsehoefweg in Lierop.
De Wellington was opgestegen op de RAF basis Alconbury voor een nachtelijke aanval op de stad Mainz in Duitsland.
Op de terugweg kwam het toestel in het vizier van een Messerschmitt Bf 110 van de Duitse Wehrmacht en werd neergehaald. De eenheid van het Duitse toestel was gestationeerd op vliegveld Fliegerhorst in Venlo.

De vijf Britse bemanningsleden in de Wellington kwamen allen om het leven:
C.F. Taylor 32 jaar
W.R. Morris 20 jaar
R.W. Moss 23 jaar
D.E. Murray 22 jaar
J.A. Pearl 22 jaar

Vrijwilligers van Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide stonden stil bij de slachtoffers van de vliegtuigcrash aan de Vaarsehoefweg, nu 80 jaar geleden. Bestuursleden van Evenenmentenstichting Lierop 825 en buurtgenoten waren hierbij aanwezig. Er werden bloemen gelegd bij het monument.


25-5-2022 | Slachtoffers vliegtuigcrash Kerkweg herdacht

Vrijwilligers van Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide stonden op woensdag 25 mei bij het herdenkingsmonument aan de Kerkweg in Someren stil bij de slachtoffers van de vliegtuigcrash en legden er bloemen.
Bestuursleden van Evenementenstichting Lierop 825 waren hierbij aanwezig.
Op 25 mei 1944 omstreeks 1.15 uur crashte in de omgeving van de Kerkweg-Heiveldsestraat in Someren een AVRO Lancaster Mk III.
Deze Britse bommenwerper was opgestegen vanaf RAF-basis Mildenhall, met als doel Aken. Het toestel werd beschoten en kwam brandend neer nabij het pand van A. Vink aan de Kerkweg.
Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven:
W.D. MacKay 21 jaar Australië
D.F.A. Peach 20 jaar Verenigd Koninkrijk
J. Turner 22 jaar Verenigd Koninkrijk
W.C. Chandler 20 jaar Australië
K.D. Goddard 24 jaar Verenigd Koninkrijk
F.D. Maddock 21 jaar Canada
R.J. Hughes 19 jaar Verenigd Koninkrijk.


20-03-2022 | Eerste inloopdagen bekend (update 28-4-2022)

Nu de winter en de coronabeperkingen voorbij zijn willen we iedereen graag weer de mogelijkheid geven om het Wehrmachthuisje te bezoeken. De inloopdagen zijn bekend.
zondag 10 april
zaterdag 14 mei
zondag 12 juni
zondag 10 juli
zondag 14 augustus
zondag 11 september
zondag 9 oktober
Alle dagen zijn we open van 13:00 tot 16:00. We verwelkomen jullie graag op één van deze dagen.
Komt u toch liever met een groepje op een ander tijdstip? Maak dan hier een afspraak.