11-7-2021 | Monument bij crashplaats Provinciale weg/Keelven onthuld

Op zaterdag 10 juli hebben we een monument nabij Provinciale weg/Keelven in Someren onthuld. Dit monument is ter nagedachtenis aan de slachtoffers van een vliegtuigcrash op 27 december 1941 in die omgeving.

Een Wellington Mk Ic was opgestegen op RAF basis Feltwell, Nortfolk en had boven Düsseldorf zijn bommen gedropt. Op de terugweg naar zijn basis werd het toestel aangevallen door een Duitse nachtjager, Messerschmit BF110. Het toestel stortte neer en explodeerde. Eén van de bemanningsleden overleefde de crash en werd door de Duitsers gevangen genomen. De overige vijf bemanningsleden overleefden de crash niet.

Bij de onthulling waren leden van de Royal Air Force Association aanwezig.

Het ontwerp en uitvoering van het monument is een samenwerking van de fam. van Kol-Meeuws, Blood, Sweat and Steel te Someren-Heide en Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide.


08-07-2021 | Inloopdagen weer mogelijk met coronatoegangsbewijs.

Met een coronatoegangsbewijs is het weer mogelijk om inloopdagen bij het Wehrmachthuisje te organiseren. We hebben daarom al een 4-tal dagen ingepland. De data zijn:
Zondag 18 juli 13:00 tot 16:00
Zaterdag 31 juli 13:00 tot 16:00
Zondag 15 augustus 13:00 tot 16:00
Zaterdag 28 augustus 13:00 tot 16:00
Als je volledig gevaccineerd bent, een testbewijs of een herstelbewijs hebt, heb je toegang zonder dat er nog maatregelen nodig zijn als 1,5 m afstand of het dragen van een mondkapje. Met de coronacheck-app kun je dit aantonen.
Meer hierover kun je lezen op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/coronabewijs/coronabewijs-voor-evenementen.

De toegangsprijs is €3,50 per persoon. Zonder geldig coronatoegangsbewijs heb je geen toegang.


20-06-2021 | Monument crashplaats Laarstraat onthuld

Op zaterdag 19 juni hebben we een monument in de Laarstraat in Someren-Eind onthuld. Dit monument is ter nagedachtenis aan de slachtoffers van een vliegtuigcrash op 23 april 1944 in die omgeving.

Een Halifax Mk III was opgestegen op RAF basis Leconfield en had boven Düsseldorf zijn bommen gedropt. Op de terugweg naar zijn basis werd het toestel aangevallen door een Duitse nachtjager. Het toestel vloog in brand en viel in stukken uiteen. Eén van de bemanningsleden overleefde de crash en werd door de Duitsers gevangen genomen. De overige zeven bemanningsleden overleefden de crash niet.

Het ontwerp en uitvoering van het monument is een samenwerking van Blood, Sweat and Steel te Someren-Heide en Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide.


8-6-2021 | Bezoek Wehrmachthuisje weer mogelijk.

Nu er weer meer mogelijk is d.m.v. de versoepelingen van de coronamaatregelen, is het ook weer mogelijk om het Wehrmachthuisje te bezoeken. We hanteren wel de RIVM-regels tijdens een rondleiding. Bezoek is alleen mogelijk op afspraak en we kunnen maximaal 6 personen tegelijk ontvangen die dan in groepen van 3 een rondleiding krijgen.

Maak nu een afspraak


31-03-2021 | Digitale informatie bij oorlogsmonumenten

Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide heeft oorlogsmonumenten binnen de gemeente Someren voorzien van een QR-code. Door deze QR-code te scannen met een smartphone, kan informatie opgevraagd worden over het betreffende monument. De stichting hoopt hiermee de informatie beter toegankelijk te maken en hiermee een brug te slaan tussen de gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog en de digitale samenleving waarin wij nu leven. Zij hoopt vooral de jonge generatie te bereiken en die te betrekken bij het doorgeven van de oorlogsverhalen.

Door materiaal van Karwei Someren-Asten en de inzet van de vrijwilligers van het Wehrmachthuisje zijn de volgende monumenten van een QR-code voorzien:

Mariakapel Kerkendijk/Nederweertseweg Someren-Heide
Monument Indiëgangers Begraafplaats Someren-Heide
Onderduikerskamp Dennenlust Moorsel Lierop
Monument Frank Doucette Frank Doucettestraat Lierop
Graf oorlogsslachtoffer Begraafplaats Lierop
Vrijheidsmonument Speelheuvelplein Someren
Gebrandschilderde ramen Gemeentehuis Someren
Herdenkingsmonument Wilhelminaplein Someren
Graven oorlogsslachtoffers Begraafplaats van Lieshoutstraat Someren
Zwarte Berk Muldersweg Someren
Monument voor Nederlandse militairen Kanaaldijk Noord Someren
Monument burgemeestersmoord Kanaaldijk Zuid Someren-Eind