19-03-2023 | Spaar B’tjes voor het Wehrmachthuisje

Jumbo Remco Bennenbroek stelt €10.000,– beschikbaar tijdens de spaaractie ‘Alle B’tjes helpen!’. Er zijn 40 verenigingen of stichtingen geselecteerd voor de actie dit jaar. Het Wehrmachthuisje zit daar bij.
Klanten van Jumbo Remco Bennenbroek ontvangen voor elke €15,– aan boodschappen een B’tje (muntje) waarmee zij een vereniging of stichting kunnen steunen. Het bedrag van €10.000,– wordt verdeelt op basis van het aantal B’tjes dat voor hen is gespaard.
Sparen kan tot en met 18 april.
Het bedrag dat het Wehrmachthuisje hier mee ophaalt wordt besteed aan een wegwijzer. Hiermee willen we o.a. aangeven van waar de geallieerde vliegtuigen opstegen en waar ze naar toe gingen om hun bommen te droppen.

Spaar mee met het Wehrmachthuisje


17-01-2023 | Film over burgemeestersmoord in Someren tijdens de Tweede Wereldoorlog (update 01-02-2023)

Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide, De Peelpioniers en Kameleonfilms gaan een film maken over de burgemeestersmoord in Someren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 17 januari 1895 werd Petrus Joannes Cornelis Smulders, oud-burgemeester van de gemeente Someren, geboren.

Burgemeester Piet Smulders is de man die Someren tijdens de Tweede Wereldoorlog zo goed en zo kwaad als het ging heeft bestuurd.

Dit heeft hij, samen met burgemeester Willem Wijnen van Asten, met de dood moeten bekopen.

Over deze gebeurtenis wordt een film gemaakt, die in september 2024 in première gaat, 80 jaar na de bevrijding van Someren en Asten.

Volg de volledige ontwikkeling van deze film via de social mediakanalen:
https://www.facebook.com/Burgemeestersmoord
https://instagram.com/burgemeestersmoord

Wil je jezelf aanmelden om mee te helpen, voor of achter de schermen, stuur dan een e-mail met je naam en telefoonnummer naar burgemeestersmoord@wehrmachthuisje.nl.


27-12-2023 | Slachtoffers vliegtuigcrash Provincialeweg/Keelven herdacht

Vrijwilligers van Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide stonden op dinsdag 27 december stil bij de slachtoffers en legden bloemen bij het herdenkingsmonument bij het Keelven in Someren. Een bestuurslid van Stichting Lierop 825 was hierbij aanwezig.

Op 27 december 1941 rond 20.30 uur crashte langs de Provincialeweg in de omgeving van het Keelven een Vickers Wellington Mk.1c. Deze Britse bommenwerper was opgestegen vanaf RAF-basis Feltwell Nortfolk, met als doel Düsseldorf. Er werd een geslaagd bombardement uitgevoerd. Op de terugweg werd het toestel aangevallen door een Messerschmit BF 110 van de tweede groep Nachtjagdgeschwader 1.

Van de zes bemanningsleden kwamen er vijf om het leven:

T. Purdy, 28 jaar Verenigd Koninkrijk

M.J. Cronin, 21 jaar Nieuw-Zeeland

R.S. Scarlett, 27 jaar Australië

W.J. Poulton, 26 jaar Verenigd Koninkrijk

R.F. Aldous, leeftijd onbekend Verenigd Koninkrijk

Het zesde bemanningslid S. Barraclough (leeftijd onbekend) uit het Verenigd Koninkrijk overleefde de crash en werd krijgsgevangen genomen. 


26-9-2022 | Geslaagde bevrijdingsweek 2022

De bevrijdingsweek 2022 mag zeer geslaagd genoemd worden. Alle activiteiten in deze week overstegen onze verwachtingen. Zowel in aantal bezoekers als de reacties zorgden daarvoor.

Op maandag 19 september is door lopers van ’t Jaspersport het bevrijdingsvuur opgehaald in Deurne tijdens de ceremonie van Vrijheidsvuur de Peel. De lopers werden rond 22:30 bij de St Jozefkapel in Someren-Heide ontvangen door Burgemeester Dilia Blok, vertegenwoordigers van comité 4 en 5 mei Someren, Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide, St Jozefkapel Someren-Heide en enkele buurtbewoners.

Donderdag 22 september werd het vrijheidsvuur van de St Jozefkapel naar het Wehrmachthuisje gebracht. Ongeveer 45 kinderen van onder meer Dakos en SVSH werden met de fakkel voorgegaan door Muziekvereniging Someren-Heide. In de tocht liepen ook ouders en vertegenwoordigers van Vrijheidsvuur Someren mee. Tijdens de ceremonie was er muziek, een gedicht en enkele toespraken. De kinderen ontstaken 24 kaarsen aan het vrijheidsvuur, voor elk dodelijk slachtoffer tijdens vliegtuigcrashes in Someren één. Deze jonge mannen gaven hun leven voor onze vrijheid. De kinderen kregen aan het einde van de ceremonie nog een attentie.


Op vrijdag 23 en zaterdag 24 september was tijdens de inloopavond een werkend zoeklicht te zien. Ivo Schoofs en Pepe Heijnen, lichtkunstenaars waarvan hun werk regelmatig te zien is op Glow Eindhoven, demonstreerde de werking van een zoeklicht. De techniek, die ouder is dan die van een gloeilamp, was duidelijk te zien en werd door hen ook uitgelegd. De lichtbundel was ook buiten de gemeente Someren goed zichtbaar. De reacties van de bezoekers en op social media waren geweldig.


29-8-2022 | Bevrijdingsweek 2022

Tijdens de bevrijdingsweek van 19 t/m 24 september organiseert Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide, deels in samenwerking met de werkgroep Vrijheidsvuur Someren, een aantal activiteiten. Deze activiteiten staan in het licht van 100 jaar Someren-Heide.

Ieder jaar wordt vanuit Bayeux in Normandië het vrijheidsvuur naar Eindhoven gebracht. Sinds 2019, het jaar dat onze regio de 75 jarige bevrijding vierde, wordt dit vrijheidsvuur in Eindhoven opgehaald om vervolgens in één van de Peelgemeenten ontstoken te worden. Dit was destijds een initiatief van Death Valley de Peel. Het aantal deelnemende gemeente, zowel in Brabant als in Limburg, neemt ieder jaar toe. Inmiddels is stichting Vrijheidsvuur de Peel opgericht om deze activiteit een vervolg te kunnen geven. Vanuit de Peelgemeente die het vuur ontvangt vanuit Eindhoven, wordt het  verspreid over andere Peelgemeenten. Dit jaar zal het vrijheidsvuur in Deurne ontstoken worden. In de gemeente Someren is werkgroep Vrijheidsvuur Someren samengesteld om het vrijheidsvuur vanuit de Peelgemeente naar Someren te kunnen halen. Lopers van ’t Jaspersport brengen het vuur dit jaar naar Someren-Heide. We ontvangen het vrijheidsvuur op maandag 19 september omstreeks 22:00 u. in de St Jozefkapel.

In de avond van donderdag 22 september zal een korte ceremonie plaats vinden bij de bevrijdingsboom van het Wehrmachthuisje. Om 18:30 zullen kinderen samen met veteranen uit Someren het vrijheidsvuur lopend vanaf de St Jozefkapel naar het Wehrmachthuisje brengen.  Dit gebeurd onder muzikale begeleiding van Muziekvereniging Someren-Heide. Bij het Wehrmachthuisje zal het vrijheidsvuur ceremonieel ontstoken worden.

Aan de werkgroep Vrijheidsvuur Someren nemen deel, de gemeente Someren, comité 4 en 5 mei Someren, Evenementenstichting Lierop 825, Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide, Stichting Veteranen Someren en Atletiekvereniging ’t Jaspersport.

Op vrijdag 23 sept en zaterdag 24 sept organiseert Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide inloopavonden met een werkend zoeklicht. Lichtkunstenaars Ivo Schoofs en Pépé Heijnen bekend van deelnames aan Glow Eindhoven, komen met een zoeklicht naar het Wehrmachthuisje. Dan is te zien hoe het was om zo’n lichtbundel de donkere lucht in te zien schijnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog om een geallieerde bommenwerper aan te lichten en vervolgens neer te halen. Een lichtbundel die gecreëerd word door een techniek die nog ouder is dan die van de gloeilamp. Koolstaven worden onder spanning gezet en er ontstaat een lichtboog tussen de koolstaven. De techniek van deze lichtbron is van dichtbij duidelijk zichtbaar en zal worden toegelicht door Ivo en Pépé. De inloopavonden zijn van 19:30 – 22:00 en de entree bedraagt € 3,50 .