11-08-2022 | Inloopdag 14-8-2022 afgelast

Vanwege de verwachte tropische temperatuur a.s. zondag wordt de inloopdag bij het Wehrmachthuisje in Someren-Heide die dag afgelast. Hiermee willen we ongemakken en gezondheidsproblemen voor onze vrijwilligers en de bezoekers voorkomen. Er zijn geen schaduwplekken op het terrein en het huisje is onvoldoende geïsoleerd om bescherming te bieden. Wij vragen uw begrip hiervoor. Onze volgende inloopdag is op zondag 11 september van 13:00 – 16:00. Wij hopen u dan te mogen begroeten.


25-5-2022 | Slachtoffers vliegtuigcrash Kerkweg herdacht

Vrijwilligers van Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide stonden op woensdag 25 mei bij het herdenkingsmonument aan de Kerkweg in Someren stil bij de slachtoffers van de vliegtuigcrash en legden er bloemen.
Bestuursleden van Evenementenstichting Lierop 825 waren hierbij aanwezig.
Op 25 mei 1944 omstreeks 1.15 uur crashte in de omgeving van de Kerkweg-Heiveldsestraat in Someren een AVRO Lancaster Mk III.
Deze Britse bommenwerper was opgestegen vanaf RAF-basis Mildenhall, met als doel Aken. Het toestel werd beschoten en kwam brandend neer nabij het pand van A. Vink aan de Kerkweg.
Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven:
W.D. MacKay 21 jaar Australië
D.F.A. Peach 20 jaar Verenigd Koninkrijk
J. Turner 22 jaar Verenigd Koninkrijk
W.C. Chandler 20 jaar Australië
K.D. Goddard 24 jaar Verenigd Koninkrijk
F.D. Maddock 21 jaar Canada
R.J. Hughes 19 jaar Verenigd Koninkrijk.


20-03-2022 | Eerste inloopdagen bekend (update 28-4-2022)

Nu de winter en de coronabeperkingen voorbij zijn willen we iedereen graag weer de mogelijkheid geven om het Wehrmachthuisje te bezoeken. De inloopdagen zijn bekend.
zondag 10 april
zaterdag 14 mei
zondag 12 juni
zondag 10 juli
zondag 14 augustus
zondag 11 september
zondag 9 oktober
Alle dagen zijn we open van 13:00 tot 16:00. We verwelkomen jullie graag op één van deze dagen.
Komt u toch liever met een groepje op een ander tijdstip? Maak dan hier een afspraak.


23-4-2022 | Fotoshoot bij Wehrmachthuisje

Het Wehrmachthuisje met het zoeklicht is het onderwerp geweest bij een fotoshoot met een reenactmentgroep. Leden van Historische Reenactment Vereniging Nederland kwamen naar het Wehrmachthuisje om als ‘Duitse militairen’ situaties uit de Tweede Wereldoorlog neer te zetten. Fotograaf Marcel Bahnen van ImageworX WW2 legde de situaties vast. In de nabewerking worden de foto’s verder gevisualiseerd.


23-4-2022 | Slachtoffers vliegtuigcrash Laarstraat herdacht

Vrijwilligers van het Wehrmachthuisje stonden op zaterdag 23 april stil bij de slachtoffers en legden bloemen bij het herdenkingsmonument aan de Laarstraat in Someren-Eind.
Op 23 april 1944 omstreeks 2.30 uur crashte in de omgeving van de Laarstraat in Someren-Eind een Handley Page Halifax Mk III. Deze Britse bommenwerper was opgestegen vanaf RAF-basis Leconfield, met als doel Düsseldorf. Het lukte de crew om hun bommen te droppen boven hun doel.
Op de terugweg werd het toestel aangevallen door een Junkers Ju 88 van de 2e groep van het Nachtjagdgeschwader 2. Dit toestel was vertrokken vanaf Fliegerhorst Bad Langensalza.

Van de acht bemanningsleden kwamen er zeven om het leven:
C.F. Penfold 27 jaar Nieuw Zeeland
E.C. Duffy 20 jaar Verenigd Koninkrijk
D.J. Jackson 29 jaar Canada
S.R. Chafer 20 jaar Verenigd Koninkrijk
J.E. Hanks 20 jaar Verenigd Koninkrijk
J.J. Lovett 25 jaar Verenigd Koninkrijk
H . Barret leeftijd onbekend Verenigd Koninkrijk
Het 8e bemanningslid B. Osbourn, leeftijd onbekend, uit het Verenigd Koninkrijk overleefde de crash en werd krijgsgevangen genomen.
Het herdenkingsmonument werd in juni 2021 eveneens door de vrijwilligers van het Wehrmachthuisje onthuld.