16-10-2021 | Inloopdag tijdens herfstvakantie

De herfstvakantie komt steeds dichterbij. Het Wehrmachthuisje is een mooie locatie om eens te bezoeken. Onlangs zijn we in het bezit gekomen van een bijzondere zilveren bokaal met een evenzo bijzonder verhaal. Maar ook restanten van de Vickers Wellington die op 27 december 1941 crashte in de omgeving van het Keelven liggen in onze vitrine. Of wilt u gewoon meer weten over de Kammhuberlinie en wat de rol van het Wehrmachthuisje hier in is? Dan is er op zaterdag 23 oktober a.s. een inloopdag. U bent van harte welkom van 13:00 – 16:00. U kunt natuurlijk met een groepje ook hier een afspraak maken.

Wij zijn een doorstroomlocatie dus u kunt zonder coronatoegangsbewijs ons huisje bezoeken.


6-10-2021 | Wehrmachthuisje Someren-Heide zoekt vrijwilligers

In de afgelopen tijd was het door allerlei beperkingen niet of nauwelijks mogelijk om bij het Wehrmachthuisje bezoekers te ontvangen. Door de anderhalve meter maatregel konden er nauwelijks mensen in de kleine ruimtes en ook bleven de meeste mensen liever thuis. Nu de maatregelen in verband met Corona steeds verder worden afgebouwd, komen ook de activiteiten van de werkgroep educatie weer tot leven.

Hoewel we een actieve groep van vrijwilligers hebben, die zorgt voor het reilen en zeilen van de stichting, kunnen we best nog wat extra krachten
gebruiken. Mensen die een stukje Heise geschiedenis voor het voetlicht willen brengen, door bijvoorbeeld een rondleiding bij het huisje te verzorgen. Je hoeft daarvoor niet alle ins en outs van het zoeklicht of de voorwerpen in de vitrines te weten. Veel staat op borden of via qr-codes uitgelegd en je werkt altijd met een “ervaren” gids samen. Ook jongeren met interesse voor de Tweede Wereldoorlog zijn van harte welkom. Maar gepensioneerden met tijd overdag om groepen bezoekers te ontvangen zien we graag komen.

Wil je meer weten, neem dan contact op met Gerard Verdonschot,  0612236213 of  Peter de Graaff, 0648352609.
Of vul het contactformulier in.


30-9-2021 | Zilveren bokaal voor Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide

Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide nam op donderdag 30 september een bijzondere zilveren bokaal in ontvangst. Die krijgen we in bruikleen van heemkundekring De Vonder Asten-Someren. Na overleg met de heemkundekring wordt de bokaal tentoongesteld in het Wehrmachthuisje.

Jaren terug is er op een afvalhoop op het kerkhof in Someren een zilveren bokaal gevonden met twee inscripties, één uit 1913 en één 1942. De oudste tekst, uit 1913, is ‘Zur Silberhochzeit gewidmed von der Rennbahnverwaltung Hoppegarten 1888 23 Februar 1913’. De tweede tekst, uit 1942, vermeldt ‘Dem Nachtjagdgeschwader 1 zum 26. Juni 1942 Der letzte Führer der Jagdstaffel Boelcke’. Daarnaast zijn twee afgebeelde medailles te zien; ‘Pour le Mérite’ (ook wel Blauer Max), de hoogste Pruisische onderscheiding voor dapperheid en het ridderkruis met eikenloof.

Meer informatie over deze bokaal is te zien in het Wehrmachthuisje.


29-9-2021 | Wij doen ook mee aan Rabo ClubSupport.

Bijna is het weer zover. Vanaf 4 tot 25 oktober kun je met Rabo ClubSupport je stem uitbrengen op jouw favoriete club. Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide hoort daar natuurlijk ook bij. Behalve het verhaal van de luchtoorlog boven de Peel vertelt het Wehrmachthuisje ook het verhaal van bewoning na de oorlog. In het huisje zijn al diverse spullen tentoon gesteld die bijdragen aan het verhaal van de luchtoorlog. Ook voor het verhaal van bewoning hebben we diverse spulletjes, maar daar is geen plek voor om die te laten zien. Daarom willen we een overkapping maken waar we deze spullen kunnen tentoonstellen.


29-9-2021 | Maatregelen omtrent corona verder afgebouwd.

De coronamaatregelen zijn inmiddels verder afgebouwd. Het Wehrmachthuisje valt onder de doorstroomlocaties en is dus weer toegankelijk zonder coronatoegangsbewijs. Wel dient u de basismaatregelen te volgen. Eén van deze maatregelen is thuis blijven bij klachten. Er is geen maximum aantal bezoekers meer, maar wel een minimum van 5 personen.

De toegangsprijs is €3,50 per persoon.