20-03-2022 | Eerste inloopdagen bekend (update 28-4-2022)

Nu de winter en de coronabeperkingen voorbij zijn willen we iedereen graag weer de mogelijkheid geven om het Wehrmachthuisje te bezoeken. De inloopdagen zijn bekend.
zondag 10 april
zaterdag 14 mei
zondag 12 juni
zondag 10 juli
zondag 14 augustus
zondag 11 september
zondag 9 oktober
Alle dagen zijn we open van 13:00 tot 16:00. We verwelkomen jullie graag op één van deze dagen.
Komt u toch liever met een groepje op een ander tijdstip? Maak dan hier een afspraak.


23-4-2022 | Fotoshoot bij Wehrmachthuisje

Het Wehrmachthuisje met het zoeklicht is het onderwerp geweest bij een fotoshoot met een reenactmentgroep. Leden van Historische Reenactment Vereniging Nederland kwamen naar het Wehrmachthuisje om als ‘Duitse militairen’ situaties uit de Tweede Wereldoorlog neer te zetten. Fotograaf Marcel Bahnen van ImageworX WW2 legde de situaties vast. In de nabewerking worden de foto’s verder gevisualiseerd.


23-4-2022 | Slachtoffers vliegtuigcrash Laarstraat herdacht

Vrijwilligers van het Wehrmachthuisje stonden op zaterdag 23 april stil bij de slachtoffers en legden bloemen bij het herdenkingsmonument aan de Laarstraat in Someren-Eind.
Op 23 april 1944 omstreeks 2.30 uur crashte in de omgeving van de Laarstraat in Someren-Eind een Handley Page Halifax Mk III. Deze Britse bommenwerper was opgestegen vanaf RAF-basis Leconfield, met als doel Düsseldorf. Het lukte de crew om hun bommen te droppen boven hun doel.
Op de terugweg werd het toestel aangevallen door een Junkers Ju 88 van de 2e groep van het Nachtjagdgeschwader 2. Dit toestel was vertrokken vanaf Fliegerhorst Bad Langensalza.

Van de acht bemanningsleden kwamen er zeven om het leven:
C.F. Penfold 27 jaar Nieuw Zeeland
E.C. Duffy 20 jaar Verenigd Koninkrijk
D.J. Jackson 29 jaar Canada
S.R. Chafer 20 jaar Verenigd Koninkrijk
J.E. Hanks 20 jaar Verenigd Koninkrijk
J.J. Lovett 25 jaar Verenigd Koninkrijk
H . Barret leeftijd onbekend Verenigd Koninkrijk
Het 8e bemanningslid B. Osbourn, leeftijd onbekend, uit het Verenigd Koninkrijk overleefde de crash en werd krijgsgevangen genomen.
Het herdenkingsmonument werd in juni 2021 eveneens door de vrijwilligers van het Wehrmachthuisje onthuld.


7-4-2022 | Wehrmachthuisje verloot filmkaartjes

Breng jij een bezoek aan het Wehrmachthuisje of een aanstaande activiteit tot en met 5 mei 2022, dan maak je kans op 2 filmkaartjes. Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide verloot namelijk 5 x 2 kaartjes voor de film Adieu Monsieur Haffmann.
Adieu Monsieur Haffmann vertelt het verhaal over een Joodse juwelier die zijn winkel noodgedwongen door de oorlog aan zijn medewerker moet overdragen. De relatie met zijn medewerker en diens vrouw verandert op dramatische wijze als de juwelier zich door de Duitse bezetting onverhoopt in de kelder van zijn eigen winkel moet verschansen.
Kom naar onze inloopdag op zondag 10 april a.s., maak een afspraak voor een bezoek uiterlijk 5 mei a.s. of bezoek onze lezing op maandag 2 mei a.s. en maak kans op 2 filmkaartjes.


20-03-2022 | Lezing vliegtuigcrashes Someren

Na lange tijd onder de radar te zijn geweest, lijkt het er nu op dat we de radiostilte definitief kunnen doorbreken. Voor ons tijd om weer wat activiteiten te organiseren. Behalve dat we daar erg veel zin in hebben is ook het 100 jarig bestaan van Someren-Heide een reden om te proberen dit jaar mooie activiteiten aan te kunnen bieden. We zijn er al druk mee bezig, hierover later meer. De eerste inloopdagen zijn al ingepland en de eerste grote activiteit staat al vast. Op maandag 2 mei organiseren we een lezing over de vliegtuigcrashes in de gemeente Someren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wij hopen u tijdens deze lezing te mogen verwelkomen.