Het Wehrmachthuisje is gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse Wehrmacht. Generaal Kammhuber had een verdedigingslinie op gezet om Duitsland te verdedigen tegen de geallieerde bommenwerpers. In deze linie stonden zoeklichten die het mogelijk moesten maken om geallieerde vliegtuigen ’s nachts neer te halen. Om de soldaten die de zoeklichten bedienden onderdak te bieden werden er kleine huisjes gebouwd. In grote lijnen waren het over de hele linie dezelfde huisjes. Slechts in enkele details konden die huisjes van elkaar afwijken. De huisjes hadden een afmeting van ongeveer 8 x 5 meter. Er verbleven doorgaans 6 – 8 soldaten in een Wehrmachtshuisje.

Na de oorlog werden door woningnood de huisjes vaak als noodwoning gebruikt. Meerdere gezinnen met vaak veel kinderen maakten op hun beurt gebruik van zo’n Wehrmachtshuisje.

Na het gebruik als woning hebben de huisjes verschillende bestemmingen gekregen. Vele huisjes zijn inmiddels verdwenen. Sommige worden nog bewoond en zijn uitgebreid. Soms zijn ze zelfs niets meer te herkennen. Slechts enkele zijn behouden als ruïne of zijn gerestaureerd.

In november 2017 is een groep enthousiaste vrijwilligers gestart met de restauratie van het Wehrmachthuisje in Someren-Heide. Op 20 september 2019, de dag dat Someren de 75 jarige bevrijding vierde, is het Wehrmachthuisje geopend.