Deze bevrijdingsboom, een Ginkgo biloba, is geplant door Hans en Ria van den Tillaar en Pieter en Helmi Sonnemans op vrijdag 20 september 2019 ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Someren en de opening van het Wehrmachthuisje die dag.

Er is voor deze boom als bevrijdingsboom gekozen omdat deze boom wordt gezien als de ‘boom van de hoop’. Deze boom doorstond namelijk 65 miljoen jaar geleden de veranderingen als gevolg van een natuurramp (vermoedelijk een meteorietinslag). Ook na de atoombom op Hiroshima blijkt de Ginkgo gewoon weer uit te lopen en was het daarmee de eerste boom die op de plek des onheils weer begon te bloeien.

De Ginkgo biloba ofwel Japanse notenboom of tempelboom is een boom uit de familie Ginkgoceae. De soort is oorspronkelijk afkomstig uit China, hij wordt gekweekt en is niet meer in het wild bekend. De plant wordt gezien als een levend fossiel omdat het de enig overgebleven soort is van zowel het geslacht Ginkgo als de familie Ginkgoaceae.

De Japanse notenboom groeit onregelmatig en kegelvormig en wordt circa 40 meter hoog. In Nederland en België worden vooral kweekvormen gebruikt die minder hoog worden. In China en Japan wordt de Japanse notenboom al eeuwenlang aangeplant als tempelboom.

De Japanse notenboom is tweehuizig, maar het verschil tussen beide geslachten is alleen te zien tijdens de voortplantingsperiode. De mannelijke bomen dragen dan kegels, de vrouwelijke hebben zaden die eruitzien als vruchten en een onaangename geur verspreiden. Daarom worden er wereldwijd meer mannelijke dan vrouwelijke bomen aangeplant.

De naam “Japanse notenboom” is om twee redenen slecht gekozen omdat die erg misleidend is. De soort is oorspronkelijk afkomstig uit China en de boom plant zich voort met zaden en vormt geen noten als vrucht.